Rendszerüzenet

Mozgásterápia

Mozgásterápia

Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona, Általános Iskolája, Fejlesztő Nevelés - Oktatást Végző Iskolája és Készségfejlesztő Iskolája nagy hangsúlyt fektet mindkét telephelyén a halmozottan sérült gyermekek és fiatalok komplex rehabilitációjára.

A szervezeti kultúránk fontos részét képezi, hogy az intézményeinkben szakmailag felkészült team tagok (rehabilitációs-, ortopéd-, és neurológus orvosok, valamint gyógytornászok, gyógymasszőrök és konduktorok) végezzék a rehabilitációs munkát, amelyet nélkülözhetetlennek tartunk az egészségügyi ellátásban. Az orvosaink által elrendelt terápiákat (gyógytorna, gyógymasszázs, hydroterápia) a gyermekeknek és a fiataloknak heti szinten tudjuk biztosítani, amelyeket szükség esetén ambuláns terápiaként is igénybe lehet venni.

Az aktuális tanév orvosi vizsgálat- és segédeszköz felírásának menetéről a következő dokumentumokból kaphatnak bővebb tájékoztatást:

Kishegyesi utcai telephelyünkön lévő orvosi ellátás és segédeszköz felírásának a menetrendje

Rehabilitációs vizsgálat:

A 2021-2022-es tanévben Dr. Szabó Éva végzi a rehabilitációs ellátást. A rendelések időpontja csütörtökönként van 14:00-17:00 között. A rendelések szülő és a tanulóhoz tartozó gyógytornász és/ vagy pedagógus részvételével zajlik. A szülők személyes jelenlétére feltétlen számítunk.

A rendelések alkalmával kérjük Önöket, hogy hozzák magukkal az összes segédeszközt, amelyet használnak, illetve az olyan orvosi dokumentációt, amely még nincs nálunk leadva. Az iskolában használt segédeszközök természetesen elkérhetőek a vizsgálat előtt a csoportokból.

A jelenlegi terápiákat Dr. Zsadányi Judit rendelte el 6 hónapra, azonban következőleg már Dr. Szabó Éva fogja ezt elvégezni, így minden gyermek vizsgálata szükséges a következő időszakban.

A rehabilitációs vizsgálatok beosztását a gyógytornászok készítik el és értesítik a szülőket az időpontról, amennyiben újabb vizsgálatot szeretnének kérni Dr. Szabó Évához, úgy keressék a gyermekük gyógytornászát vagy a mozgásterápiás team vezetőt!

A rendelések alatt felírt segédeszközök elkészülésének aktuális állapotáról is a gyermekükhöz tartozó gyógytornászt vagy a mozgásterápiás team vezetőt keressék.

Elek Zsófia Erika-mozgásterápiás team vezető

+36303250321

elek.zsofia@immanuelotthon.hu                                                                                              

Neurológiai vizsgálat:

Dr. Zsadányi Judit rendelési ideje: minden kedden, 12:00-15:00

Doktornőt neurológiai szakvélemény javaslat, gyógyszer javaslat, gyógyszerek felírása, illetve pelenka javaslatban tudják keresni.

Előjegyzés szükséges!

Kisariné Kiss Ildikó-egészségügyi felelős

+36301609463

orvos@immanuelotthon.hu

Ortopédiai vizsgálat:

Dr. Fazekas Katalin rendelési ideje: havonta egy szerdai nap 9:00-11:00

Doktornőt ortopédiai panasszal, illetve gyógycipő felírásában tudják keresni.

Előjegyzés szükséges!

Kisariné Kiss Ildikó-egészségügyi felelős

+36301609463

orvos@immanuelotthon.hu

Pacsirta utcai telephelyünkön lévő orvosi ellátás és segédeszköz felírásának a menetrendje

Rehabilitációs vizsgálat:

A 2021-2022-es tanévben Dr. Szepesi Rita végzi a felnőtt rehabilitációs és a neurológiai ellátást. A rendeléseken a szülők részvétele kötelező.

A rehabilitációs vizsgálatok időpontja hétfőként van 9:00-12:00 között.

A rendelések alkalmával kérjük Önöket, hogy hozzák magukkal az összes segédeszközt, amelyet használnak, illetve az olyan orvosi dokumentációt, amely még nincs nálunk leadva. Az intézményben használt segédeszközök elkérhetőek a vizsgálat előtt a csoportokból.

A jelenlegi terápiákat Dr. Fazekas Katalin rendelte el 6 hónapra, azonban következőleg már Dr. Szepesi Rita fogja ezt elvégezni, így minden fiatal vizsgálata szükséges a következő időszakban.

A rehabilitációs és a neurológiai vizsgálatok beosztását a mozgásterápiás team vezető gyógytornász készíti el és értesíti a szülőket az időpontról, amennyiben újabb vizsgálatot szeretnének kérni Dr. Szepesi Ritához, úgy keressék a mozgásterápiás team vezetőt vagy Lengyel Istvánné Anikó egészségügyi felelőst!

A rendelések alatt felírt segédeszközök elkészülésének aktuális állapotáról is a gyermekükhöz tartozó gyógytornásztól vagy a mozgásterápiás team vezetőtől tudnak információt kérni.

Felnőtt neurológia:

Dr. Szepesi Rita neurológiai rendelési ideje: pénteki napok, 9:00-12:00

Ortopédiai vizsgálat:

Dr. Fazekas Katalin rendelési ideje: havonta egyszer, szerdai napon, 9:00-11:00

Előjegyzés kérhető:

Makhajda-Nagy Zsuzsanna-mozgásterápiás team vezető

+36301609461

nagy.zsuzsanna@immanuelotthon.hu

Lengyel Istvánné Anikó- egészségügyi felelős

+3652314451 vagy személyesen az orvosi szobában 7:30-9:00 vagy 12:30-15:00 között

Az első vizsgálat beutaló köteles!


Gyógytorna:

A gyógytorna olyan speciális mozgásterápiás eljárás, amelynek szigorú szakmai szabályoknak kell megfelelnie. A diplomás gyógytornász-fizioterapeutáink nemzetközi irányelveknek megfelelő betegvizsgálatot végeznek, amelyek alapján egyénre szabott kezelési tervet és terápiás célt határoznak meg. Az egyéni vagy kis létszámú (3-5 fő) csoportos foglalkozások időtartalma 30-45 perc.

A terápia céljai:

 • az ízületek mozgáspályájának (ROM) megőrzése, -növelése,
 • az izomerő fejlesztése (végtagsúllyal, szalaggal, különböző méretű és tömegű labdákkal, Motomed)
 • kontraktúrák prevenciója és kezelése
 • a kialakult spazmusok csökkentése
 • Fontos a motoros funkciókkal párhuzamosan fejlődő kognitív folyamatok elősegítése is játékos formában, ebben nyújtanak hatékony segítséget a konduktív mozgásfejlesztés eleme

További fontos elemei az alkalmazott gyógytornának:

 • pozícionálás (reflexgátló helyzetek)
 • passzív mozgatás
 • streching (nyújtások), PNF (proprioceptív neuromuscularis facilitatio)
 • egyéb manuális technikák (Dorn-módszer, FDM- kötőszövetes disztorziós model, lágyrész mobilizálás, ízületi mobilizáció, hegkezelés)
 • aktív torna (folyamatos manuális vagy verbális facilitálással és korrigálással)
 • elemi mozgások gyakorlása (forgás, kúszás, mászás, ülés, négykézláb mászás, térdelés, felállás, járás)
 • fej-törzs kontroll kialakítása (a gerinc fiziológiás görbületeinek kialakítása és korrigálása, a vertikális helyzet előkészítése)
 • egyensúly- és koordinációs feladatok
 • vestibuláris ingerlés, basalis stimuláció
 • manipulációfejlesztés, szem-kéz koordináció
 • járáselőkészítés, járógyakorlatok (eszközzel is pl. járókeret, bot, hátultámaszos járókeret, járássegítők)
 • állítógépek használata
 • légzőtorna, vitálkapacitás növelése

 

Gyógymasszázs:

Orvosi indikáció alapján végzett kezelésünk során a terapeutáink a svédmasszázs technikáit (simogatás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés-rezegtetés, klopfolás) alkalmazva segítik elő a vérkeringés- és az anyagcsere fokozását, lazítják a letapadt izmokat és oldják a fájdalmas izomcsomókat. A masszázs során kiváló minőségű olajjal (mandulamag, szőlőmag, levendula) kevert izomlazító zsályakrémet használunk, amely antiallergén és bőrbarát összetevőket tartalmaz. A manuális masszázson kívül gépi masszázst is alkalmazunk.

 

Hydroterápia:

Szakképzett gyógymasszőreink speciális kádban vízsugármasszázst végeznek a Kishegyesi úton lévő intézményünkben. A vízben való rehabilitációs technikákat a gyermekek körében is effektíven tudjuk alkalmazni többek között izomletapadásnál, mozgásszervi panaszoknál, keringési panaszoknál, hegkezelésben és szenzoros deficitnél.

A gyermekek forgórendszerben tudják igénybe venni a terápiákat, minden tanulmányi félévben más gyermekek kapnak lehetőséget.

 

Segédeszközök:

 A korrekció megtartására szükség szerint -a szakorvos és a terapeuták javaslata alapján- segédeszközöket adunk, ilyen például az AFO, ülőkorzett, ülőmodul, könyöksín, térdsín stb.

Az eszközök nagy része NEAK által támogatott és indokolt esetben receptre felírható.  A segédeszközök egyénre adaptáltan, precíz, pontos tervezés és mintavétel alapján készülnek. Az ortopédiai műszerészek kéthetente jönnek Intézményünkbe és az előzetesen a team által meghatározott szempontok alapján végzik el a méretvételt. A fenti eszközökhöz való hozzászoktatás nem mindig könnyű feladat, ebben segítenek a szülők, a pedagógusok és a gondozók is.

A kerekesszék használatát- hajtását, fékezést, küszöbön való áthaladást, a biztonságos közlekedés szabályainak megtanítására is nagy hangsúlyt fektetünk az intézményeinkben.

 

Egyéb mozgásformák:

A Pacsirta utcán lévő telephelyünkön a fiatalokkal különböző sportokat ismertetünk meg és adaptáljuk hozzájuk, hiszen nagyon fontos, hogy találjanak egy olyan mozgásformát, amit szeretnek és szívesen végeznek, akár minden nap. Ilyen például a kosárlabda, a foci, a Boccia, a tollaslabda, fittball labdás torna, tánc, önvédelem.

Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, úgy a gyógyúszás lehetőségét is szeretnénk biztosítani a fiataloknak, a gyermekeknek, erről a későbbiekben értesítéssel leszünk a Szülők felé.